Ismo Hölttö – Möten i 1960–talets Helsingfors
Mannerheimvägen 13b • 16.10.2020–31.10.2021
ons–sön 11–17
mån stängt
Minikjolar och mopphår, avlastningsplatser och förorter i betong, självsäkra stadsbor och förvirring hos personer som flyttat från landsbygden. Genom att föreviga förändringar och framfart på en nivå med det vardagliga årtiondet fotograferade Ismo Hölttö Helsingfors och helsingforsare på 1960–talet. Den skickliga fotografens verk har samlats till en utställning som öppnas den 16 oktober 2020 i Villa Hagasund.
Tölöuppvuxna Ismo Hölttö (f. 1940) utexaminerades 1960 från Konstindustriella läroverket som guldsmed. Vid sidan av sitt arbete hade Hölttö fotografering som hobby. Den självlärda fotografen utvecklade sina färdigheter i kamerasällskapet Kameraseura, dit han anslöt sig 1961. På 1960–talet fick Hölttö både inrikes och utrikes otaliga fotografipriser. Han grundade sin egen studio 1970 med statens konstnärsbidrag, slutade arbeta som guldsmed och verkade som kommersiell fotograf. Han beviljades halva statens konstnärspension 2002. Hölttö har publicerat flera fotoverk, en del tillsammans med Mikko Savolainen.
Den produktivaste perioden för Hölttö var på 1960–talet, då många brytningstider stämplade Finland och landet utvecklades till en modern industristat. Utvecklingen av socialskyddet och de första försöken med grundskolan förde Finland mot en välfärdsstat. I och med flytten från landsbygden växte Helsingfors och i ett senare skede av 1960–talet överskreds gränsen på en miljon invånare. Nya områden planlades till förorterna. Gamla byggnader revs i centrum där betong och asfalt tog över.
Händelserna i världen följdes väldigt noggrant i Finland. Då televisionen blev vanligare i hemmen blev striderna i Vietnam och Biafra, kärnvapnen, kalla kriget och rymdflygningarna en del av vardagen. Livsstilen gestaltades av uppkomsten av populärkulturen, marknadsföringen och förbrukssamhället. Då gatumode från London strandade i Helsingfors med sina korta kjolar, radikaliserade sig ungdomarna och klädstilen förändrades.
Förändringarna syns även i fotografierna som tagits av Ismo Hölttö
Från fotografens produktion från 1960–talet har över 150 svartvita foton valts till utställningen i Villa Hagasund. Fotografierna visar konstnärens syn på sin hemstad, dess människor och hela tidsperioden. Den nutida åskådaren möter öga för öga en stor grupp med helsingforsare från närhistorian på fotografierna. I bakgrunden av helsingforsarna skymtar landskap som redan delvis försvunnit. Bilderna väcker nostalgi, minnen och nyfikenhet på vilka människorna på fotografierna är och hurdant deras liv var.
Ismo Hölttö – Möten i 1960–talets Helsingfors
16.10.2020–31.10.2021
Helsingfors stadsmuseum
Villa Hagasund
Mannerheimvägen 13 b
På bilden:
Kauppatori, Helsinki 1964. Bild: Ismo Hölttö.
Unioninkatu 1968. Bild: Ismo Hölttö.
Vanha kirkkopuisto 1966. Bild: Ismo Hölttö.
Utställning bild: Maija Astikainen / Helsingfors stadsmuseum