Ullminnen och modern stickning
Ull har i årtusenden hört till den finska levnadsstilen. Den har värmt som luvor och vantar, gjort oss svettiga och kliat som yllebyxor, skimrat i flerfärgade modestickningar och glidit av stickor och virknålar i händerna på skolelever som jobbat intensivt med rynkad panna. Evenemanget Ullminnen och modern stickning lyfter på ett levande sätt fram ull som ett material som hör hemma i såväl det förflutna som i dagens värld.
Som en del av utställningen 100 år med råge i Villa Hagasund, från fredag till söndag 10–12.11.2017 kl. 11–17, kan vi se en retrospektiv pannlappsutställning som presenterar sådana alster som utgör de enda nybörjaren åstadkommit med tillhörande berättelser. På villans övre våning, i ullminnenas rum, kan man sjunka ner i berättelsestolarna, skapade av konstkollektivet Concreatives och lyssna på finländarnas minnen av stickning.
Lördagen den 11 november 2017 kl. 12–16 kan man i verkstäder prova på och återuppliva sina kunskaper om ull. Man kan piffa upp en gammal luva och uppfriska sina kunskaper i stoppning. Man blir på gott humör av att virka bläckfiskar som doneras till ett servicehus för personer med minnesstörningar i Helsingfors.
Söndagen den 12 november 2017, kl. 12, 13 och 14 får vi i villans sal se en liten modeshow med ullmode som består av trendiga stickade tröjor från olika årtionden. Här utlovas både stil och elegans och mjuk nostalgi från bland annat arkivgömmorna i Selma Toivonens väveri som verkade åren 1910–2004.
Evenemanget Ullminnen och modern stickning, som har producerats i samarbete med Helsingfors stadsmuseum, avslutar projektet FinVillage – hantverkstraditioner inom läroämnena beklädnad och textildesign vid yrkeshögskolan Metropolia. Projektet ingår i programmet för Finlands 100-årsjubileum.
Foto: Helsingfors stadsmuseum / Väinö Kannisto, 1953