Helsingfors tyska historia på 1900-talet
Välkommen till en föreläsningsdag för att höra experters informationsinslag om Helsingfors tyska gemenskaps skeden på 1900-talet. Föreläsningarna hålls på finska.
Fotograf Volker von Bonins historia är anknuten till Helsingfors tyska gemenskaps skeden vid omvälvningarna på det stormiga 1900-talet. Tyskar har sedan gammalt utgjort en av Finlands största utlänningsgemenskaper, men ofta av politiska skäl har de haft en specialställning i relation till andra utlänningar, vilket experternas informationsinslag belyser på ett mångsidigt sätt under föreläsningsdagen i anknytning till En blick på Helsingfors-utställningen. Evenemanget är producerat i samarbete med Aue-Stiftelsen och Helsingforsregionens sommaruniversitet.
Program:
13.00 forskare Antero Leitzinger: Tyska medborgares specialställning i Finland 1844–1990
Tyskars invandring till Finland har haft en stor effekt på utlänningsförvaltningens inställning till bland annat deportationer, beviljande av medborgarskap och dubbelt medborgarskap. Det tog en lång tid innan tyskar blev ”vanliga” utlänningar, men Finland har alltid anpassat sig efter invandringens behov.
13.40 docent Marjaliisa Hentilä: Det tyska Helsingfors 1918
Efter att Östersjödivisionen i mitten av april 1918 hade befriat Helsingfors från de röda präglades huvudstadens liv av tyska soldaters närvaro resten av året. I Helsingfors utkom den tyskspråkiga Suomi-Finnland-tidningen och på biografer visades tyska stumfilmer.
14.20 docent Annette Forsén: Tyska föreningar i Finland 1910–1950
I början av 1900-talet hade Finland tiotals föreningar där tyskarna träffade varandra, talade på tyska och upprätthöll sina traditioner och sin identitet. Förändringar i Tyskland, särskilt nationalsocialisternas harmoniseringspolitik, avspeglades i dem och orsakade stora motstridigheter.
15.00 paus
15.10 professor Niklas Jensen-Eriksen: Handel och kriser: Tyskar i Helsingfors ekonomiska liv på 1900-talet
Tyskland har alltid varit en viktig handelspartner för Finland, och flera tyska företagare har varit verksamma i Helsingfors. Krig och politiska omvälvningar avbröt dock handeln flera gånger på 1900-talet.
15.50 professor emeritus Seppo Hentilä: Det kulturella slaget mellan de två Tyskland i Helsingfors under kalla kriget
Kulturinstituten för båda Tyskland var verksamma i Helsingfors, Västtysklands Goethe-Institut och Östtysklands DDR-Kulturzentrum. Instituten konkurrerade bland annat om att tillhandahålla Helsingforsbor de bästa och förmånligaste kurserna i tyska språket.
Bild: Tyska församlingen har förenat Helsingfors tyskfödda befolkning sedan 1858. Volker von Bonin 1976 / Helsingfors stadsmuseum.