Martta Bröyers smärtsamma konstnärsväg som pjäs
Pjäsen som handlar om danskonstnären Martta Bröyers liv har urpremiär i Villa Hagasund 10.5.2023. Den behandlar den marginaliserade Bröyers speciella liv med sin komplexfyllda kropp, kristna fostermor och kroppskulturens häftiga brytningstid på 1930-talet. Biljetterna till föreställningen är nu till salu.
Den nya pjäsen Nimeni on BRÖYER berättar om kvinnan som kallar sig ful och vars dans anses vara smaklös. Martta Bröyer (1897–1979), som spelas av Aija Pahkala, banar sin väg till dansskolorna i Weimarrepubliken och strävar uthålligt efter att förnya danskonsten i Finland på 1920- och 1930-talen. Trots publikens hån håller Bröyer fast vid stilen som hon skapat, det vill säga bröyerismen och sin egen betydelse inom konstens kanon.
Hanna Ojala har regisserat den konstnärliga tolkningen av Bröyers liv. Hon har också tillsammans med Aija Pahkala skrivit pjäsen Nimeni on BRÖYER. Ojalas verk präglas av exceptionella kvinnors berättelser samt friktionen mellan individen och samhället.
”Martta Bröyer ville gå till historien och för att säkerställa detta sålde hon sitt hem, som blivit museum, till staden. Under förställningen studerar vi på vilka andra sätt Martta är värd att minnas. Genom Marttas berättelse minns vi också den kroppsliga och kulturella herstoryn under en viss tid – sådan som den tilltalar oss i dag. Museerna är platser för ihågkommande. Scenografen Reija Laine iscensätter nu rumsteatern som sådan”, berättar Ojala.
Nimeni on BRÖYER behandlar på ett tidsplan flickan, som övergetts av sin mor och hennes långsamma anknytning till sin fostermor, för vilken flickans dans är ett stort, moraliskt problem. På ett annat tidsplan behandlar föreställningen hur den nya, ”fria” och holistiska kroppskulturen, som föddes i Tyskland, påverkade den unga kvinnans liv, som törstade efter och fasade för kärlek.
Produktionens arbetsgrupp består förutom av regissören Hanna Ojala, även av scenograf Reija Laine, ljudplaneraren Juuso Voltti, koreograf Laila Nousiainen samt skådespelarna Reetta Kankare, Sannamari Patjas och Aija Pahkala.
Föreställningen har producerats i samarbete med stadsmuseet. Pjäsens innehåll har uppstått i dialog mellan museets forskare Anne Rysti, Jere Jäppinen och Mikko Lindqvist, deras källmaterial samt vid Bröyers omfattande arkiv. Martta Bröyer föddes i Sprutmästarens gård i Helsingfors centrums äldsta träbyggnad, som hon som den sista privata fastighetsägaren räddade för senare generationer. Detta kan man läsa om i boken Ruiskumestarin talo som publicerades av stadsmuseet 2021.
Nimeni on BRÖYER (Mitt namn är BRÖYER)
10.5–20.5.2023
Villa Hagasund (Mannerheimvägen 31 B 00100 Helsingfors)
Biljetter 25/15 euro från webbutiken Eventilla och Villa Hagasunds museibutik.
Föreställningens längd cirka 80–90 min., ingen paus. Rekommenderas för personer över 16 år.
Föreställningsdagar
ons. 10.5 kl. 19 (urpremiär)
tors. 11.5 kl. 19
ons. 17. 5 kl. 19
tors. 18.5 kl. 19
fre. 19.5 kl. 19
lör. 20.5 kl. 19
Produktionens arbetsgrupp har fått stöd från Centret för konstfrämjande, Svenska kulturfonden och Jenny och Antti Wihuris fond.
Bild: Jussi Virkki.