Vredens vår – Helsingfors 1918
Mannerheimvägen 13b • 2.2.–25.3.2018
ons–sön 11–17
mån stängt
Vredens vår – Helsingfors 1918 är en episodföreställning skriven av Sirpa Kähkönen. Föreställningen som visas Villa Hagasunds salar presenterar stadsbornas vardag under inbördeskriget. En central del av verket är en installationshelhet som består av både gamla och nya fotografier och film. Installationen kan besökas även utanför föreställningarna.
Villa Hagasund förändras till en unik tvärkonstnärlig scen när föreställningen Vredens vår – Helsingfors 1918, med manus av författaren Sirpa Kähkönen, får sin urpremiär den 1 februari 2018. Verket består av självständiga episoder som publiken följer när de flyttar sig från ett rum till ett annat. Intrigen omfattar även musik från den tiden, marscher, arbetarsånger och kupletter. Installationshelheten skapad av Japo Knuutila och Jan Kaila fungerar som en stämningsskapande, experimentell dekor som man kan besöka även utanför föreställningarna.
Få krig har varit så blodiga som Finlands inbördeskrig, men vardagen i krigets Helsingfors våren 1918 var länge något helt annat. Hemskheter skedde och undantagstillståndet kändes i luften, men till största delen handlade livet under krigstiden om ovisshet, att klara av sin vardag och även absurda vändningar.
Vredens vår visar upp kriget från olika människors perspektiv, människor i olika åldrar som står mitt i kriget, och även lite från djurs perspektiv. Den berättar om vad krig är, när efterklokheten ännu inte format minnesbilderna. Samtidigt framhävs det att inte heller i detta krig var det omänskliga rovdjur som stred, utan män, kvinnor, ungdomar och barn som var tvungna att fatta beslut i plötsligt uppkomna situationer, utan erfarenhet och med endast osäker information till hands.
Sirpa Kähkönens manus är baserat på samtida minnen, och även alla karaktärer har skapats efter källor i litteratur och arkiv. Även platsen för föreställningen har en stark koppling till krigstiden, eftersom området kring Tölöviken var en av konfliktens centrala skådeplatser. Tyskarna ankom till staden norrifrån, längs nuvarande Mannerheimvägen, och i hörnet vid Nationalmuseum pågick häftiga strider. På Tölövikens is skedde en oväntad tragedi som är med i föreställningen, mordet på den unge Gösta Schybergson.
Föreställningens regissör är Taru Mäkelä och den konstnärliga producenten är Reetta Ristimäki. Skådespelarna Minja Koski, Pyry Nikkilä, Tatu Siivonen och Reetta Ristimäki syns i flera olika roller.
Installationerna får oss att se kriget rakt i ögonen
Föreställningen Vredens vår går från rum till rum och följer de stämningar som skapas av Jan Kailas och Japo Knuutilas installationer. Varje rum har sin unika interiör som byggts efter dokument från kriget, gamla och nya fotografier samt rörlig bild. Installationshelheten är en viktig del av den tvärkonstnärliga scenkonsten, men under tiden 2.2–25.3.2018, kan den även beskådas utanför föreställningstiden. Då lyfts den fram i en huvudroll och utmanar till att se krigstidens människor rakt in i ögonen. Hur skulle jag agera om det var krig här i staden?
Installationen kan beskådas gratis under museets öppettider (ej under pågående föreställning). Det är även gratis inträde till utställningen 100 år med råge i villans nedrevåning, där huvudrollen innehas av sju hundraåriga helsingforsbor. De hundraårigas stora porträttcollage, fotografier från privata album och livshistorier berättar hänförande om de enorma förändringar samhället har gått igenom under hundra år.
Vredens vår – Helsingfors 1918
Premiär 1.2, föreställningar 4.2–21.3.2018 Det finns 25 platser till varje föreställning. Biljetter, 28,50 euro, kan köpas via Tiketti. SLUTSÅLD
Producent: Helsingfors stadsmuseum. Manus: Sirpa Kähkönen. Regi: Taru Mäkelä. Konstnärlig produktion: Reetta Ristimäki. Installationer: Jan Kaila och Japo Knuutila. Skådespelare: Minja Koski, Pyry Nikkilä, Tatu Siivonen, Reetta Ristimäki. Kostymdesign: Sanja Kangas. Ljud- och ljus: Kimmo Karjunen. Musikdramaturgi: Jukka Nylund. Regiassistent: Vera Kiiskinen. Samarbetspartner: Folkarkivet, Arbetararkivet och Niilo Helanders stiftelse.
Villa Hagasund – museum ända sedan 1911
Villa Hagasund är belägen mellan Finlandiahuset och Musikhuset nära Tölöviken. I den eleganta byggnaden kan man förnimma minnen från empiretidens villaarkitektur. Villans mest kända invånare var Aurora Karamzin (1808–1902). Idag är Villa Hagasund en del av Helsingfors stadsmuseum och där ordnas varierande utställningar.
Installationen Vredens vår – Helsingfors 1918
Villa Hagasund, Mannerheimvägen 13 b
2.2–25.3.2018
tis.–sön. 11–17
tors. 11–19
OBS! Installationen stängs under föreställningarna på torsdagar från 17.30 och söndagar från 14.30, dessutom på söndag 11.3. redan kl. 12.30)
Alltid fritt inträde.
Foto: Maija Astikainen