100 år med råge
Mannerheimvägen 13b • 13.10.2017–25.3.2018
tis 11–19
ons–sön 11–17
mån stängt
Om man är hundra år gammal finns det även historier att berätta. Villa Hagasund, Mannerheimvägen 13 b, fylls av sju, cirka hundra år gamla Helsingforsbors fascinerande livshistorier och porträttkollage på utställningen 100 år med råge.
Vad är hemligheten till ett långt liv? Vilka platser i Helsingfors är viktiga för hundraåringarna? Hur möts nutiden och det förgångna i porträtten? Detta framgår av fotoutställningen 100 år med råge som öppnas i det nyrenoverade Villa Hagasund den 13 oktober 2017. Utställningen består av sju stycken hundra år gamla Helsingforsbors fascinerande livshistorier och stora porträttkollage som förenar nytt och gammalt. Fotokonstnären Vesa Tyni, fotograf från Helsingfors som har erhållit flera internationella priser och som är känd särskilt för sina porträtt, har fotograferat och sammanställt kollagen.
Även om majoriteten av hundraåringarna som är med i utställningen har rötter någon annanstans – Österbotten, Tavastland, överlämnade Karelen, Åland – är den förenande faktorn Helsingfors, där de tillbringat merparten av sina liv. Därutöver har de gemensamt en sprudlande livsglädje. Minnena som utgår från intervjuerna bildar en fragmentarisk, men i all sin mänsklighet, en helhet som beskriver olika skeden i Finlands hundra år långa historia. På väggarna i Villa Hagasund kan man läsa berättelser om enskilda personers normala vardag, men samtidigt även om stora förändringar i samhället..
Livshistorierna skiljer sig mycket åt: med finns bland annat en byggnadsarbetare, en mor för en storfamilj, en diakonissa och en elitidrottare. Den gemensamma historian löper dock parallellt. Många har haft stora familjer och utkomsten har ibland varit knapp. Man har gått i både ambulerande skolor och på universitetet. Krigsåren har lämnat spår i allas liv: ungdomen tog slut vid vinterkrigets utbrott 1939. Freden följdes av återuppbyggnad och för många flyttning till städerna. Barnen växte upp och Finlands välstånd ökade. Man kunde resa både i arbetet och på fritiden.
För utställningen har man gått igenom hundraåringarnas privata fotoalbum och valt ut lämpliga fotoskatter som illustrerar deras livshistorier. I Villa Hagasund kan man även prova hur man själv skulle se ut om man hade hundra års livserfarenhet bakom sig. I föråldringsmaskinen, som byggts särskilt för utställningen 100 år med råge, kan man kliva in och låta sig åldras med hjälp av bildbehandling. För en liten avgift får du ett fotografi av dig själv vid en hedervärd ålder av hundra år.
Åldring, äldre eller seniormedborgare?
Hundraåringarnas minnen och porträtt fyller Villa Hagasunds nedervåning. Övervåningen i sin tur ägnas åt skatter ur stadsmuseets fotosamling, som berättar om hur äldre personer har skildrats vid olika tidpunkter och hur äldre stadsbor har synts i gatubilden. Signe Branders, Ivan Timiriasews, Simo Ristas och andra kända Helsingforsiska konservatorers fotografier tar oss till gatorna, hemmen och parkerna. Fotografierna visar hur man har förhållit sig till äldre och ålderdomen, hur man har velat skildra äldre och hurdan betydelse man har gett ålderdomen vid olika tidpunkter.
Övervåningens utställningsdel avslutas den 7 januari 2018, då man i villan börjar förbereda urpremiären av pjäsen Vredens vår – Helsingfors 1918 i början av februari och installationen i anslutning till den. Manuset till Vredens vår har skrivits av Sirpa Kähkönen och episodpjäsen skildrar stadsbornas vardag under inbördeskriget i Villa Hagasunds salar. Utställningen 100 år med råge fortsätter på nedervåningen fram till den 25 mars 2018.
Utställningen 100 år med råge ingår i programmet för Finlands 100-årsjubileum.
Foto: Helsingfors stadsmuseum, Vesa Tyni, Maija Astikainen, Torsten Liljebergs och Lahja Mäkeläs privata fotoalbum